Ontdek het pittoreske dorp Fira

Santorini, het prachtige Griekse eiland in de Egeïsche Zee, staat bekend om zijn landschappen, kristalheldere wateren en adembenemende zonsondergangen. Midden in deze paradijselijke omgeving vind je het centrale dorp Fira, ook wel Thira genoemd. Dit schilderachtige juweeltje op Santorini behoort tot de meest fascinerende bestemmingen in heel Griekenland. Het dorp zelf is op een unieke manier gebouwd langs de rand van steile kliffen die uitkijken over de krater, waardoor bezoekers kunnen genieten van panoramische vergezichten naar het westen. Kenmerkend voor Fira zijn de witte huisjes en kerkjes met hun karakteristieke blauwe koepels die op verschillende hoogtes te bewonderen zijn. Deze kenmerken geven Fira een onderscheidende uitstraling waarin de echte essentie van Griekenland zich openbaart. Dus als je overweegt om vakantie te vieren in Fira, verheug je dan alvast op een ontmoeting met het authentieke Griekenland in een van de meest betoverende plekjes van dit land!

De hoofdstad van het eiland Santorini

De hoofdstad van het eiland Santorini, Fira, is een langgerekt stadje dat zich uitstrekt van noord naar zuid. Het heeft een overvloed aan smalle steegjes met boetieks, bars, tavernes en talloze restaurants. Ondanks de invloed van het toerisme op de traditionele stijl van Fira, behoudt het nog steeds zijn unieke schoonheid. De aankomst van cruiseschepen heeft ook geleid tot een toename van welgestelde toeristen die Fira als hun bestemming kiezen. Tijdens drukke periodes kan het behoorlijk hectisch zijn in het stadje, maar naarmate de dag vordert en de cruiseschepen vertrekken, keert de rust weer terug. Desondanks verwelkomt Fira ook gewone toeristen en backpackers, met een verscheidenheid aan restaurants, hotels en winkels in verschillende prijsklassen. Het wordt aanbevolen om prijzen te vergelijken voordat je ergens gaat zitten, omdat deze sterk kunnen verschillen tussen de verschillende hotels.

Bereikbaarheid van Fira

Fira is gelegen aan de westkust van het eiland. Als je besluit om met eigen vervoer te komen, heb je de mogelijkheid om een auto of scooter te huren. Echter, wees gewaarschuwd dat parkeren soms behoorlijk uitdagend kan zijn. Mochten de parkeeropties beperkt lijken, dan adviseer ik je om jouw voertuig ten oosten van het centrum te parkeren op de ruime parkeerplaats bij het ziekenhuis. Het beste nieuws is dat dit helemaal gratis is! Als alternatief kun je gebruikmaken van het efficiënte openbaar vervoer dat in Fira voorhanden is – bussen zullen je graag naar jouw gewenste bestemming brengen. Fira fungeert als het centrale knooppunt van Santorini, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot de meest afgelegen uithoeken. Daarnaast wil ik benadrukken dat zowel Athinios, de haven, als ook het sfeervolle vliegveld zich op ongeveer 10 kilometer afstand bevinden.

De oude haven

Bij de klifrand van de vulkaankrater bevindt zich de eeuwenoude haven van Santorini. In het verleden moesten reizigers hun weg omhoog banen langs steile trappen, maar vandaag de dag is er een kabelbaan beschikbaar voor het makkelijk bereiken van de top. De meerderheid van bezoekers komt nu aan in Athinios, gelegen iets ten zuiden van Fira, of via het internationale vliegveld van Santorini. De aantrekkingskracht die Santorini uitoefent, trekt mensen uit diverse landen aan, waardoor je hier mensen met verschillende nationaliteiten tegen het lijf loopt.

pittoreske dorp Fira

De Fascinerende Kabelbaan van Fira

De Kabelbaan van Fira is een zeer populaire manier om vanuit Fira naar de oude haven te reizen. Je hebt twee opties: neem je de trap of zweef je met de kabelbaan omlaag? De kabelbaan heeft vaak de voorkeur als vervoersmiddel. Deze moderne constructie transporteert gemiddeld 800 personen per uur over een afstand van maar liefst 220 meter, heen en weer tussen de haven en Fira. Een enkele reis voor volwassenen bedraagt zes euro, terwijl kinderen drie euro betalen, plus nog eens twee euro extra voor bagage. Als je heen én terug wilt reizen, kost dit twaalf euro.

Wat betreft de vertrektijden, kun je in de vroege ochtend al met de kabelbaan beginnen om 06.30 uur vanuit Fira. De laatste rit omhoog vanuit de oude haven vertrekt om 22.00 uur. Tussen 07.00 uur en 21.20 uur gaan de gondels stipt elke twintig minuten op en neer. Deze prachtige kabelbaan is geschonken door het erkende duo Griekse reders Nomikos en werd geconstrueerd door een voortreffelijk Oostenrijks bedrijf. Vanuit de oude haven vertrekken talloze bootexcursies richting de vulkaan, warmwaterbronnen, Thirassia en natuurlijk langs betoverende zonsondergang.

Bezienswaardigheden

Fira, Santorini heeft zoveel meer te bieden dan alleen maar betoverend mooie uitzichten. Er zijn verschillende fascinerende bezienswaardigheden en handige tips voor een bezoek aan Fira:

  • kerken in Fira: zoals de Orthodoxe Kathedraal, de tempel van Agios Ioannis de Theoloog, Agios Minas in Kato Fira en de katholieke kathedraal.
  • Het Archeologisch Museum is een must-visit. Hier kun je vondsten bewonderen uit de stad en begraafplaatsen van het oude Thira. Deze vondsten bestrijken een breed scala aan geschiedenis, van prehistorische tijden tot de late Romeinse tijd.
  • Belonio Cultureel Centrum: dat vlakbij het centrale plein van Fira ligt. Dit centrum streeft ernaar om literatuur en kunst op het eiland te bevorderen. De indrukwekkende bibliotheek herbergt maar liefst 35.000 boeken!
  • Het Venetiaans Paleis van Gizi: is gevestigd in een prachtig 17e-eeuws herenhuis en toont een verzameling authentieke gravures, historische manuscripten, schilderijen en foto’s die Santorini tot leven brengen.
  • Een boottocht naar de Palaia Kameni-eilanden: Verken deze prachtige kleine eilanden tegenover Santorini en geniet van de adembenemende schoonheid.
  • Geniet van de betoverende zonsondergangen: net als Oia staat Fira bekend om zijn spectaculaire uitzichten. Vanaf hier kun je genieten van de meest adembenemende zonsondergangen op de rotswanden met uitzicht op de blauwe zee.
pittoreske dorp Fira

One thought on “Ontdek het pittoreske dorp Fira

  1. Pingback: Geschiedenis Santorini - 2Santorini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *