Wat kost Santorini?

Santorini, een eiland dat bekend staat om zijn betoverende witte gebouwen en adembenemende zonsondergangen, is absoluut een van de meest gefotografeerde vakantiebestemmingen ter wereld. Elk jaar trekken talloze bezoekers naar deze Griekse parel, aangetrokken door de unieke charme die het te bieden heeft. Maar achter al die idyllische plaatjes ligt er een belangrijke vraag in het verschiet voor Nederlandse reizigers die op hun budget moeten letten: wat kost Santorini? Met dit artikel willen we Nederlandse reizigers voorzien van duidelijke en nuttige informatie over de kosten van een trip naar Santorini. We zullen alle aspecten van je vakantiebudget onder de loep nemen: van transportkosten, accommodatie en eten en drinken tot activiteiten. Bovendien hebben we waardevolle tips waarmee je slim kunt besparen zonder afbreuk te doen aan de ervaring van deze droomvakantie. Gelukkig vallen de prijzen in Griekenland over het algemeen wel mee als je ze vergelijkt met de prijzen in Nederland.

Vliegticket + accommodatie

Op Santorini is de accommodatie een grote kostenpost. Je kunt echter gemakkelijk besparen op accommodatie door niet te kiezen voor de meest populaire locaties of door in het laagseizoen te reizen. Veel mensen willen graag verblijven in Oia, de meest populaire plek van Santorini waar je ook de meeste foto’s van tegenkomt. Maar daar hangt een prijskaartje aan, vooral als je ook nog een mooi zwembad met uitzicht bij je accommodatie wilt. Al snel ben je dan honderden euro’s per nacht kwijt. Wij lieten dit idee echter al snel varen en keken daarom naar Kamari. Wij betaalden €1100,- per persoon voor een pakketreis met retourticket, vier sterren accommodatie in Kamari, ontbijt en transfer wat absoluut redelijk is voor 10 dagen. Een van de voordelen is dat je vooraf alles geregeld hebt. Op die manier heb je op voorhand een goed overzicht van de kosten die je zult maken. Je weet precies wat inclusief is en waar je nog rekening mee moet houden. Dit zie je bij het boeken namelijk overzichtelijk. 

wat kost santorini

Vervoer ter plaatse

Wanneer je Santorini bezoekt, wil je natuurlijk optimaal genieten van dit eiland. Er zijn diverse mogelijkheden om je te verplaatsen, zoals gebruik maken van het openbaar vervoer of het huren van een voertuig. Indien je kiest voor het laatste, heb je de keuze tussen een quad of een auto. Mijn aanbeveling is echter altijd om voor een auto te gaan, aangezien dit simpelweg veiliger en comfortabeler is. Hieronder zal ik zowel de kosten van het openbaar vervoer als die van het huren van een voertuig bespreken.

Openbaar vervoer
Wil je met een beperkt budget jouw reis naar Santorini maken? Dan is het openbaar vervoer de beste keuze voor jou. Dankzij het openbaar vervoer kun je zonder problemen alle belangrijke bezienswaardigheden van Santorini bereiken. Bovendien is het openbaar vervoer ontzettend betaalbaar, met slechts €1,60 voor een enkeltje met de bus. Een klein nadeel is wel dat je met de bus minder plekken kunt verkennen, gezien het iets meer tijd in beslag neemt en vaak via Fira geleid wordt, zelfs als dit niet de snelste route betreft.

Auto huren
Als je wat meer te besteden hebt, is het huren van een voertuig een goede optie. Dit geeft je veel vrijheid en dat is erg prettig. Met een auto kun je in korte tijd veel zien, wat handig is als je maar een paar dagen hebt. Voor 6 dagen huurauto hebben wij €300,- betaald, wat neerkomt op €50,- per dag. Wij hebben onze auto gehuurd via Sunny Cars, zodat we volledig verzekerd waren. Wanneer je besluit om een voertuig te huren, komen er ook kosten voor benzine bij. De afstanden die je aflegt zijn klein, dus de kosten in Santorini vallen mee op dit gebied. Ik moet wel zeggen dat de benzineprijzen in Griekenland hoog liggen, vergelijkbaar met Nederland of zelfs hoger tijdens ons bezoek. We moesten één keer tanken op Santorini en dat kostte ons €35,- . Per liter betaalden we €1,90. Gelukkig was parkeren overal gratis op Santorini, dus daar hoefden we geen kosten voor te maken.

Eten en drinken

We hadden gehoord dat eten en drinken op Santorini erg duur is, maar eerlijk gezegd viel dat ons allemaal mee. Ja, je moet wel goed opletten waar je gaat zitten in Santorini. Maar als je dat doet, kan je genieten van een heerlijke maaltijd voor een prima bedrag. Er zijn tal van high-end restaurants in Santorini met prachtige terrassen die uitkijken over de zonsondergang. Voor deze plekken betaal je behoorlijk veel geld en de kwaliteit is niet altijd optimaal. Het is dus verstandig om altijd beoordelingen te lezen en de menukaarten te bekijken. Als er geen prijzen vermeld staan, dan moet je er niet gaan eten. Wil je graag in Oia eten? Dan kan het aanzienlijk veel geld besparen door de hoofdstraat te vermijden en zijstraten in te slaan. Op die manier hebben wij daar voor slechts €14,- een overheerlijke gyros schotel gegeten, terwijl je op de hoofdstraat maar liefst €25,- betaalde voor dezelfde maaltijd. Een behoorlijk prijsverschil dus. Over het algemeen moet het mogelijk zijn om voor ongeveer €25,- per persoon een hoofdgerecht inclusief drankje te vinden.

Activiteiten en bezienswaardigheden

Er zijn ontzettend veel activiteiten te doen op Santorini, en gelukkig zijn de meeste van deze activiteiten gratis. Het is namelijk vooral de prachtige dorpen en natuur waarvoor je naar Santorini komt, en hiervoor hoef je niets te betalen. Je kunt bijvoorbeeld een geweldige hike maken van Fira naar Oia, of de mooiste dorpen van Santorini ontdekken. Het enige waar je voor moet betalen is als je Ancient Thira wilt bezoeken of de archeologische opgravingen bij Akrotiri. Wij hebben de opgravingen bij Akrotiri bezocht en hiervoor moesten we €12,- per persoon betalen.

Daarnaast kan je ook overwegen om een vaartocht te maken rondom Santorini. Op deze manier krijg je de kans om de vulkaan te ontdekken en een wandeling te maken, evenals ontspannen in een hotspring en een bezoek brengen aan het naburige eiland van Santorini. De prijzen variëren tussen €30,- en €60,- per persoon. Voor meer informatie en mogelijke opties kun je deze link raadplegen.

De beste deals santorini

 641,00

Hotel Kamari Beach is een 3 sterren accommodatie in Kamari. U boekt deze reis direct bij onze partner Sunweb. Nu vanaf EUR 641.00 per persoon.

 568,00

Appartementen Black Sand is een 3 sterren accommodatie in Kamari. U boekt deze reis direct bij onze partner Sunweb. Nu vanaf EUR 568.00 per persoon.

 514,00

Hotel Beach Boutique is een 3 sterren accommodatie in Kamari. U boekt deze reis direct bij onze partner Sunweb. Nu vanaf EUR 514.00 per persoon.